Att vara förälder är det bästa som finns men även tufft..

Att vara mamma kan ibland vara tufft.. Därför tror jag att det är väldigt viktigt att förstå sina barn. Hittade denna text på en väns blog och är tvungen att låna hit den så jag har något att läsa när det är tufft och behöver förstå min lillla 6 åring här hemma..:)
Vissa dagar är det väldigt mycke tjaffs och bråk, vilket jag mår jätte dåligt över. Samtidigt måste man ju säga ifrån. Man kan ju inte betee sig hur som helst.
Men det finns inge bättre än sina barn.. En Kärlek som ej går att beskriva! :D

6-års krisen Denna utvecklingskris brukar börja vid 5-6 års åldern. Krisen handlar om självförtroende och skuld. Sexåringen har utvecklats fysiskt mycket snabbt och behärskar inte sin långa och gängliga kropp. Barnet hänger inte med motoriskt i den snabba utvecklingen vilket resulterar i att barnet snubblar och stöter ofta emot saker. Sexåringen är full av misstro, både mot sig själv och sin omgivning. Barnet känner sig inte omtyckt och söker desperat gemenskap och bekräftelse från både kompisar och föräldrar. Sexåringens ständiga jakt på bekräftelse som han eller hon ändå inte tror på gör att sexåringen kan upplevas som väldigt krävande. Barnet ändrar sig från den ena stunden till den andra och ingenting är bra nog. Barnet pendlar också hela tiden mellan att vilja vara stor och liten. Allt handlar om att sexåringen tvivlar starkt på sin egen kapacitet. Utvecklingen banar vägen mot en mer självständig individ.

Gentemot sexåringen är det viktigt att visa närhet och uppskattning. Det är viktigt att intala barnet att det duger som det är. Barnet behöver mycket beröm och ömhet. Det är också bra att hålla sig till fasta rutiner som skapar trygghet i en annars kaotisk värld.

http://www.underbarabarnbarn.se/utvecklingskriser

6 år. Efter den lugna 5-årstiden kommer 6-årstiden som är betydligt stormigare. Det är som om barnet får en stark oro i både kroppen och i själen. Känslolivet åker berg- och dalbana. 6-åringen är skör. Många får psykosomatiska symtom, ont i magen är till exempel mycket vanligt. Precisionen och koordinationen är ofta sämre nu än tidigare.Vid 6 år är barnet vetgirigt och har lätt för att lära. Han vill ha ordentliga svar, kan argumentera och kompromissa. Gillar att tävla och få beröm. Vill gärna ”styla”. Kan ta mer ansvar än tidigare.Kroppen förändras snabbt, drar iväg på längden, kroppens proportioner blir mer som vuxnas. Det är svårt att sitta still, 6-åringen är glad och rastlös.Det viktigaste i 6-årigens liv är förstås att skolan börjar. Efterlängtad av en del, en jobbig förändring för andra. Men de flesta klarar denna omställning ganska bra efter en tid.

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=49&Barns+utveckling+4-6+%E5


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


En gratisdesign av:

jennyjanssons.com

Bilder i headern från weheartit.com


RSS 2.0
Ladda ner en gratis bloggdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!